Témy firemného blogu

ŽLTÁ RYŽA - ZDRAVÁ RYŽA

09/2016


Osmažíme na oleji cibuľku s cesnakom, pridáme ryžu a dusíme 2 minúty. Pridáme vodu a všetky zmiešané koreniny. Znížte teplotu a neustále miešajte.Varte asi 17 minút, potom vypnite sporák, prikryte hrniec na 5 minút.

• 2 poháre ryže
• 1 nakrájaná cibuľa
• 3 strúčiky cesnaku
• 1 čajová lyžička kurkumy mletej
• 3 polievkové lyžice oleja
• pol čajovej lyžičky soli
• pol čajovej lyžičky čierneho korenia
• 4 poháre vody

Posypte nakrájanou petržlenovou vňaťou.

 

Indická ryža

09/2016

Opláchnite ryžu a nechajte ju preschnúť v sitku. Osmažte cibuľu, pridajte na drobno nakrájanú mrkvu a nasekaný cesnak. Po 5 minútach pridajte koreniny, premiešajte a pridajte vodu alebo vývar. Povarte na miernom ohni aspoň 15 minút. Po stiahnutí z ohňa nechajte postáť 10 minút.

1 kg hladkej múky
• 800 g masla
• 1 polievková lyžica mletej škorice
• 1 polievková lyžica mletého muškátového orechu
• 1 polievková lyžica kardamonu mletého
• 1 čajová lyžička mletého zázvoru
• trochu pomarančovej kôry
• 500 g hnedého cukru

Podávajte s nasekaným koriandrom a s kešu orieškami opraženými na panvici bez oleja.

ZELENÁ RYŽA

09/2016

Osmažíme cibuľku, pridáme všetky koreniny. Pridáme ryžu a dve minútky pri stálom miešaní ju tiež osmažíme. Pridáme horúcu vodu a prikryjeme. Necháme variť cca 17 minút. V pribehu tohoto času občas ryžu premiešame.

2 poháre ryže
• 2ks zelenej cibuľky
• 1 čajovú lyžičku koriandra
• 1 čajovú lyžičku sušenej petržlenovej vňatky
• 2 čajové lyžičky sušených mätových listov
• 1 čajovú lyžičku sušenej šalvie
• 1 pohár šošovice
• 3 polievkové lyžice oleja
• 1 čajovú lyžičku soli
• 1 čajovú lyžičku čierneho korenia
• 4 poháre vody

Po uvarení nechajte ryžu ešte 5 minút postáť. Dobrú chuť

 

Domáci hummus (2 recepty), domáca tahiny a za'atar

09/2016


Domáci hummus - rýchly recept
Pripravujem hummus z dvoch Bonduelle cícrov. Cícer vyše hodiny varím vo vode. Ak používam cícer z plechovky, tak po uvarení ho oddelím od šupiniek, ktoré sa ľahko uvoľňujú. Po zomletí nezanechávajú hrčky. Ak kupujete normálny cícer, suchý, varte ho kľudne aj dlhšiu dobu, len dávajte pozor aby sa nevyparila voda a nepripálil sa. Po vychladnutí a docedení vody, zmiešajte všetky prísady. Podľa potreby pridávajte olivový olej, aby pasta bola hladkej hmoty.

2 Bonduelle cícre alebo dva hrnčeky plodov cícru.
1 veľký citrón alebo dva menšie
1 malý strúčik cesnaku
olivový olej, 2 až viac polievkových lyžíc
štipka soli
3-4 polievkové lyžice tahini


Domáci hummus - komplikovanejší recept
500 g sušeného cícru varíme spolu s 2-3 strúčikmi cesnaku až niekoľko hodín, kým úplne nezmekne. Počas varenia odstraňujeme vyplavené šupky a penu, ktorá sa z neho vytvorila. Po uvarení scedíme a scedený vývar si ponecháme na zrieďovanie pasty. Po vychladnutí začnite s mixovaním, postupne pridávajte ostatné ingrediencie podľa potreby alebo chuti, ktorú máte radi. Začnite s menšími množstvami a v prípade potreby dodajte viac. Na zriedenie pasty použite olivový olej a cícerový vývar.

500 g sušeného cícru
1/2 ČL soli
sladká paprika
čierne korenie
šťava z dvoch citrónov
tahiny (odporúčam 340g pohár izraelskej tahihi)
cesnakové struky 2-3 uvarené spolu s cícrom + 1-2 čerstvé
olivový olej
1 PL cumin - rascovec rímsky
štipka jablčného octu


Domáca tahini
Vyhrejte si rúru na 180 stupňov celzia. Rozložte semená sézamu po celej ploche papiera na pečenie a pečte asi 6 minút. Potom semienka premiešajte a pečte ďaľších 6-8 minút, alebo až kým nedosiahnú zlatistú farbu a vôňu. V takomto stave ich ihneď nasypte do sklenenej misky. Vychladnuté semená rozmixujte po dobu jednej minúty v mixéri. Pridajte olivový olej a mixujte až kým nedosiahnete jemnú pastu. Ak je potrebné, pridajte viac oleja. Dochuťte soľou podľa potreby.
1 hrnček sézamových semiačok
1/4 hrnčeka olivového oleja (aj viac, ak je to nutné)
soľ, podľa potreby


Domáci Za'atar
Vyhrejte si rúru na 180 stupňov celzia. Rozložte semená sézamu po celej ploche papiera na pečenie a pečte asi 6 minút. Potom semienka premiešajte a pečte ďaľších 6-8 minút, alebo až kým nedosiahnú zlatistú farbu a vôňu. V takomto stave ich ihneď nasypte do sklenenej misky. V mixéri rozmixujte všetky sušené bylinky. Do zmesi pridajte opražené sézamové semená a soľ. Potom už stačí len premiešať lyžicou. Ak zmes uskladníte v dobre uzatvorenej nádobe na tmavom mieste, vydrží Vám až po dobu 6-tich mesiacov.
1/4 hrnčeka sumachu
2 polievkové lyžice tymiánu
1 polievkovú lyžicu opražených sézamových semien
2 polievkové lyžice majoránu
2 polievkové lyžice oregána
1 čajová lyžička soli